SADNICE MUŠMULE

Sadnice Mušmule

Sadnice mušmule se takođe nazivaju Adamova jabuka. Ona potiče sa prostora oko istočnog, južnog i jugo-zapadnog crnomorskog priobalja, sa padina Kavkaza, iz središnjeg dela Male Azije i sa prostora severnog Irana, a u Nemačku su je preko Grčke doneli Rimljani.

Iako stara voćka, mušmula se ne može naći zasađena na većim površinama. Mogu se sporadično naći pojedinačna stabla u zasadima voćara amatera i na okućnicama. Inače, mušmula pripada jabučastim voćnim vrstama, rodu skrivenosemenica, familiji ruža i veoma je srodna glogu. Ona je samooplodna, pa za uspešno gajenje nije potreban oprašivac.

Rode već u drugoj godini nakon sadnje, rasadnik ima više sorti, osobno preporučujemo sortu Domaća mušmula, koja ima najukusnije plodove.

Mušmula je veoma otporna na štetne insekte i biljne bolesti. Pojedine sorte su osetljive na čadjavu krastavost. Samooplodna je, podnosi zasenu, može da se gaji i na većim visinama.

Voćne sadnice sazrevaju postupno u oktobru, najbolje je kad plodove zakači mraz, tada su najukusniji. Od plodova spravljamo ukusne marmelade, stavljamo ih boce i prelijemo rakijom, što je odlično piće ili destilacijom dobijamo aromatičnu rakiju.

SORTE


Mušmula sorte Domaća

DOMAĆA MUŠMULA

Plodovi se koriste za jelo u svežem stanju. Stablo je bujno, otporno prema mrazu i suši. Rano prorodi. Rađa redovno i dosta. Plod je sitan. Voćne sadnice mušmule Domaća su poreklom domaća sorta.


Vreme zrenja: početak oktobra.
Podloga: DUNJA BA-29


Izaberite naše voćne sadnice i budite najuspešniji!
VOĆNE SADNICE - RASADNIK SAVIĆ

Poštovani, za informacije i porudžbine kontaktirajte nas:

+381 62 82 85 922
+381 63 81 06 079
info@vocne-sadnice.com