SADNICE RUŽA

Sadnice ruža su svakako kraljice među sadnicama cveća. Voljene od mnogih, ruže su omiljeni vrtni cvet zbog svog karakterističnog oblika i očaravajućeg mirisa.

Ruže (Rosa) ili prave ruže je naziv za rod višegodišnjeg drvenastog bilja iz porodice Ružovki (Rosaceae). U uzgoju i kultivaciji nalaze se vrste, hibridi i kultivari koji variraju od minijaturnih do grmova koji prekrivaju površine stotine kvadratnih metara.

Fosilni dokazi pokazuju da su sadnice ruža prisutne oko 35 miliona godina, a posebno se uzgajaju na Bliskom istoku, Europi i Aziji posljednjih pet hiljada godina. Godine 1455. došlo je do rata nazvanog po ovom divnom cvetu, ratovima ruža, engleskom građanskom ratu gde su bele ruže simbolizirale Jorkovu kuću i crvene ruže simbolizirale Kuću Lancastera, koje su se borile za kontrolu zemlje. Ruža je postala vredna baštenska roba tokom 17. veka i čak se smatrala zakonitim sredstvom plaćanja. Josephine Bonaparte, supruga Napoleona, takođe je uživala u ovoj biljci i sakupila je mnogo različitih sorti sadnice ruže u svom domu.

Sadnice ruža i njihove  karakteristike

Sadnice ruža postoje u različitim varijantama. Iako su mnogi od nas upoznati sa tradicionalnom crvenom ružom, drugi tonovi, uključujući belu, ružičastu, tamno ljubičastu, žutu i ​​različite nijanse između, mogu biti jednako lepe. Sve ruže imaju meke latice koje se često udvostručuju (što znači da imaju više kompleta latica), a njihove stabljike su pune trnja. Postoji nekoliko različitih veličina, od sitnih čajnih ruža do većih sorti, i mogu naseliti vaš vrt kao grm ili kao biljka za penjanje ili ih možete naći na štapu u obliku lopte ili padajuće forme.

Simbolizam ruža

Ruže su se kultivisale milenijumima i imaju živu istoriju koja seže hiljadama godina. Iako se o njima prevashodno misli kao o znaku ljubavi, ruže dolaze u raznim vrstama i bojama i mogu značiti mnoge stvari.

Jedna crvena ruža je klasični znak ljubavi, ali druge vrste ruža imaju svoj način ispoljavanja različitih emocija.
Ružičaste ruže, na primer, mogu da označavaju sreću ili želju da im se veruje.
Bela ruža može simbolizovati nevinost ili čistoću, a žuta ruža može značiti gubitak ljubavi ili ljubomoru.
Crvena ruža može označavati čistoću.

Nasuprot tome, buket zrelih cvetova može predstavljati duboku zahvalnost.

Početkom 20. veka, fraza "sub rose", što znači "ispod ruže", postala je popularna i korišćena je da kaže "tajno, privatno" zbog drevne tradicije u kojoj je ruža korišćena tokom sastanka da bi simbolizovala poverenje učesnika. Nešto rečeno sub rosa (pod ružom) je tajna.

Ruže Čajevke

RUŽE ČAJEVKE »

Sadnice Ruža Puzavica

RUŽE PUZAVICE »

Ruže Polijante

RUŽE POLIJANTE »

Sadnice Ruža Stablašica

RUŽE STABLAŠICE »

Sadnice Mini Ruža

MINI RUŽE »

Sadnice ruža i osnovna briga o njima

  • Sadnice ruža nisu probirači zemljišta, ali ne vole promaju i vetrovite terene.
  • U toku leta ruže treba češće okopavatii i zalivati. Procvetale cvetove treba redovno odsecati, da bi se formirali novi izdanci.
  • Ruže treba zalivati ređe ali obilnije, i to jednom nedeljno sa po jednom kofom vode.
  • Sadnice ruža zahtevaju i prihranu i to na bokor direktno.
  • Ruže za vazu treba seći oštrim baštenskim makazama, kasno uveče ili rano ujutru, uvek kosim rezom. Tako odsečene cvetove potrebno je odmah staviti u vazu, sve do zadnjih latica cveta ili pupoljaka.
  • Sadnice ruža su često izložene bolestima i štetočinama, naročito kada su česte kiše tokom vegetacije. Redovno pratiti zdravstveno stanje biljaka i na vreme primeniti odgovarajuće preparate.

Sunce, voda, pravilna prihrana i redovna zaštita od insekata i bolesti su garancija za lepe cvetove Vaše sadnice ruža.

Poštovani, za informacije i porudžbine kontaktirajte nas:

+381 62 82 85 922
+381 63 81 06 079
info@vocne-sadnice.com