vinske sorte vinove loze

LOZNI KALEMOVI

VINSKE SORTE

Vinske Sorte Loznih Kalemova se gaje prevashodno radi proizvodnje vina.

U svetu postoji oko 8.000 sorti grožđa (botanički identifikovanih), od toga nešto više od 1.000 je namenjeno proizvodnji vina.

Pogodnim grožđem za proizvodnju vina podrazumeva se zdrav, zreo, prezreo, prosušen ili smrznut plod vinove loze priznatih sorti loznih kalemova, namijenjenih proizvodnji vina.

Kvalitet vina zavisi od kvaliteta grožđa (kvalitet grožđa je uslovljena sortom, loznom podlogom, klimom, zemljištem, fitosanitarnim stanjem, prinosom, vremenom i načinom berbe) kao i kvalitetom tehnološkog postupka prerade grožđa. Kod grožđa namenjenog za proizvodnju vina osnovni parametri kvaliteta su: sadržaj šećera i ukupnih kiselina u grožđanom soku, zatim sadržaj aromatičnih materije, dok je sadržaj ostalih materije bitan, ali ne i odlučujući.

Pored vinskih sorti loznih kalemova, Rasadnik Savić Vam može ponuditi i veliki broj stonih sorti vinove loze, pa pogledajte.Vinska Sorta Loznog Kalema Vranac

VRANAC – VINSKE SORTE

Vinska Sorta Vranac u grožđu ima visok sadržaj šećera (od 20 do 25%), redovito i dobro rađa, sadržaj alkohola (od 12 do 13,5% vol.) i ekstrakta (između 25 i 30 g/l), u mirisnookusnoj sferi izrazit i ugodan vinski karakter.
Vinske Sorte Lozni Kalemovi Župljanka

ŽUPLJANKA – VINSKE SORTE

Lozni Kalemovi sorte Župljanka daju grožđe čije je vino kvalitetno, u boljim godinama vrhunsko, osvežavajuće, puno, sa čistim, prijatnim vinskim bukeom. Daje visoke i redovne prinose. Sazreva u vreme kad i Rizling italijanski (III epoha). Dobro nakuplja šećer (često preko 20%) i uz to ima visok sadržaj kiselina u širi (9-12 g/l).
Vinska Sorta Loznog Kalema Merlo

MERLO – VINSKE SORTE

Vinske sorte Merlo prema vremenu sazrevanja grožđa, se svrstava u pozne sorte, sorte III epohe sazrevanja. Sok sazrelog grožđa sadrži mnogo šećera najčešće od 20 do 24%, ali i dosta ukupnih kiselina, od 7 do 9 g/l. Grožđe se koristi za proizvodnju vrhunskih i kvalitetnih crnih vina.
Vinske Sorte Lozni Kalemovi Smederevka

SMEDEREVKA – VINSKA SORTA

Vina dobijena od vinske sorte  vinove loze Smederevke su prijatnog i osvežavajućeg ukusa, a još su bolja kada se kupažiraju sa kvalitetnim vinima rizlingom, semijonom ili belim burgundcem. Vino Smederevka karakteriše žuto-zelena boja sa 10,5-12 % vol. alkohola i 6-8 g/l ukupnih kiselina sa puno svežine ali ipak blagog ukusa.
Vinska Sorta Loznog Kalema Frankovka

FRANKOVKA – VINSKE SORTE

Od nje se dobija vino koje sadrži 10-12% alkohola i 6-8 g/l ukupnih kiselina. Vino je otvoreno rubin boje, osvežavajuće, ekstraktno, sa specifičnim sortnim mirisom i ukusom. Cvet je morfoloski i funkcionalno hemafroditan.
Vinske Sorte Lozni Kalemovi Game

GAME – VINSKE SORTE

Lozni kalemovi vinske sorte Game sazrevaju početkom avgusta. Grozd je srednje veličine, cilindricnog oblika. Bobice su srednje debljine, jajaste, tanke teget kože. Sadrži 19 do 22 % šećera i 5 do 7 promila kiseline.
Italijanski Rizling Lozni Kalemovi Vinske Sorte

ITALIJANSKI RIZLING

Vinska Sorta Ialijanski Rizling daje čokot koji je srednje bujnosti. List je srednje veličine, petodelan. Grozd je mali, valjkast, sa krilcem. Bobice su male, okrugle, sa jasno istaknutim pupkom, zelenožute, sočne.
Kaberne Sovinjon Vinska Sorta Loznog Kalema

KABERNE SOVINJON

Ova vinska sorta rasprostranjena je širom sveta, poreklom je iz Francuske. U grozdovima se može akumulirati mnogo šećera od 20% do 24%, pa su vina jaka, harmonična, tamno ružičaste boje i sa mirisom koji podseća na miris šumskih ljubičica.
Vinske Sorte Lozni Kalemovi Prokupac

PROKUPAC – VINSKE SORTE

Vina nastala od vinske sorte Prokupca su pitka i osvežavajuća sa 10 do 12% alkohola otvorene do zatvorene rubin boje tipa ružice. Prokupac ima od 18 do 22% šećera u širi. Cvet je dvoplodan sa 5 do 6 prašnika, koji su nešto viši po položaju u odnosu na dobro razvijen tučak, flašastog oblika. Sazreva početkom oktobra.
Vinske Sorte Lozni Kalemovi Šardone

ŠARDONE – VINSKE SORTE

Šardone je jedna od poznatijih vinskih sorti vinove loze koja potiče iz grupe sorti istog porekla ili conculta Pinot. Prosečna masa grozda je oko 100 grama. Nakuplja mnogo šećera. Vino je karakteristično, harmonično, elegantno, puno, sa diskretnom ali jasnom aromom i lepim voćnim kiselinama, često sa malo neprevrelog šećera.
Vinske Sorte Lozni Kalemovi Taminac

TRAMINAC

Grožđe ove sorte vinove loze daje vino koje je suvo i slatka, bele karakteristične arome začinjenog ukusa. Ima veliku količinu šećera. Grozd je vrlo kratak, zbijen, u proseku sa 81 bobicom.


Poštovani, za informacije i porudžbine kontaktirajte nas:

+381 62 82 85 922
+381 63 81 06 079
info@vocne-sadnice.com