LOZNI KALEMOVI

Lozni Kalemovi se sade zbog proizvodnje grožđa. Mnogostruke su koristi od proizvodnje grožđa. Groždje se može jesti u svežem stanju ili se od njega proizvodi vino. S'toga se lozni kalemovi najčešće dele u dve grupe i to:

  • stone sorte grožđa (koje služe za jelo) i
  • vinske sorte grožđa (za proizvodnju vina).

Tokom svih ovih godina napravljen je veliki broj sorti grožđa, a podloga koju koristimo za kalemljenje loznog kalema je Kober 5BB.

Vinogradarstvo podrazumeva proizvodnu oblast u kojoj se na osnovu gajenja vinove loze proizvodi grožđe, ali se proizvode i sami lozni kalemovi koji služe za razmnožavanje i dalje oplemenjivanje ove kulturne biljke.

Do polovine XIX veka, svuda u svetu gde se vinova loza gaji, tehnološki proces proizvodnje grožđa je bio relativno jednostavan. Vinova loza se razmnožavala najjednostavnijim vegetativnim postupkom - reznicama, i nije bilo potrebno da se preduzimaju posebne mere zaštite od biljnih bolesti. Kada je iz Amerike u Evropu bila prenešena filoksera (Phylloxera vastatrix), plemenjača (Plasmopara viticola) i pepelnica (Uncinula necator), lozni kalemovi i njihovo gajenje su se se jako izmenili. Sada se pored proizvodnje grožđa javlja i proizvodnja lozno sadnog materijala, proizvodnja samih loznih kalemova, zasnovana na kalemljenju evropske loze na loznim podlogama. Lozne podloge se stvaraju, selekcionišu i gaje, i tako se javlja nov oblik kulturne loze. U današnje vreme vinova loza se obavezno štite od štetočina. Zaštita vinove loze od bolesti i štetočina postaje obavezna agrotehnička radnja u vinogradarstvu. Intenzivno se radi na pronalaženju novih i boljih zaštitnih i agrotehničkih sredstava.

Lozni kalemovi i njihovo gajenje su uslovljeni primenom različitih agrotehničkih zahteva, od kojih rezidba ima najveći značaj i u najvećem stepenu karakteriše tehnološki proces proizvodnje grožđa.

Danas se lozni kalemovi gaje na svim kontinentima i zauzimaju prostor veći od 10 miliona hektara. Značajno je, da se više od 70 % svih površina pod vinovom lozom nalazi u Evropi. To ukazuje, da su na našem kontinentu veoma povoljni uslovi za gajenje vinove loze. I u Srbiji je sličan trend i vinova loza se sve više gaji i daje joj se na značaju.

lozni kalemovi vinske sorte

VINSKE SORTE »

 

lozni kalemovi stone sorte

STONE SORTE »

 

Poštovani, za informacije i porudžbine kontaktirajte nas:

+381 62 82 85 922
+381 63 81 06 079
info@vocne-sadnice.com